SEO (Search Engine Optimization), ook bekend als site-optimalisatie, wordt gedefinieerd als een manier om het aantal hits op uw site te verhogen door middel van een reeks technieken en strategieën waarmee een site zijn positionering in de organische resultaten van zoekmachines als Google kan verbeteren.
De beheerder of ontwikkelaar van de site zou SEO-principes moeten gebruiken in hun ontwerp om de interne optimalisatie aspecten te verbeteren die bijdragen tot de positionering van de pagina.
Hoe kan SEO uw website helpen?
Door het starten van een optimalisatie campagne op uw site, zult je zich realiseren dat de verbetering van de positionering voor de zoekwoorden van uw bedrijf is recht evenredig met de hoeveelheid hits die je ontvangt, en ook genereert een grotere zichtbaarheid voor het merk en een rendement op conversies op de site.
Er zijn verschillende soorten doelstellingen op een website. Voor een e-commerce, is de belangrijkste het genereren van verkoop. Voor een blog, is het dat uw bezoekers uw berichten lezen. Deze doelstellingen, die we ook conversie noemen, kunnen dus zeer uiteenlopend zijn, zoals verkoop, registratie, downloads of zelfs klikken op bepaalde delen van de site. Ongeacht uw vakgebied en uw doelstellingen, kunt je door uw site te optimaliseren een gesegmenteerd publiek bereiken dat aan uw verwachtingen voldoet.
Bepaal uw doelpubliek
Bijvoorbeeld, als uw bedrijf gebruikte boeken verkoopt, kunnen de zoekwoorden in de optimalisatie niet boeken, bestsellers, of nieuwe releases zijn – omdat dit het hele boeken publiek zou aantrekken. Je zou moeten werken aan de woorden “gebruikte boeken”, “boekenruil”, onder andere.
Op die manier beperkt je het aantal toegangen tot de site, maar trekt je een meer gekwalificeerde toegang aan, wat een positieve ervaring oplevert zowel voor uw bedrijf als voor de gebruikers die vinden wat ze echt zoeken.
In principe bepaalt de relevantie voor het gezochte trefwoord of uw pagina al dan niet bij de eerste resultaten van een zoekopdracht komt. Daarom werkt SEO in de eerste plaats aan de relevantie van uw site, hetzij voor de gebruiker die hem bezoekt (interne optimalisatie), hetzij voor de digitale gemeenschap eromheen (externe optimalisatie).
Google’s algoritme
Hoe weet Google welke site beter is? Het werk wordt gedaan door complexe berekeningen die worden uitgevoerd door zijn algoritme dat rekening houdt met een groot aantal factoren. Wat in de loop der jaren is veranderd, is de relevantie van deze factoren, zoals PageRank, die vroeger een bepalende factor was en dat nu niet meer is, hoewel hij nog steeds erg belangrijk is.
De digitale markt heeft een grote groei gekend en met Google was het niet anders, want vandaag heeft de zoekmachine als belangrijkste focus de gebruikerservaring. Bron: roipartners.nl