Wat is IOT?

IOT is tegenwoordig een vrij bekende afkorting en dat is niet geheel zonder reden. Het staat namelijk voor het internet der dingen en het is een revolutionair concept dat de manier waarop we apparaten, systemen en mensen met elkaar verbinden en communiceren transformeert. Zo heeft het de potentie om alle aspecten van ons dagelijks leven te veranderen, van slimme huizen en steden tot gezondheidszorg, landbouw en industrie. Het wordt tegenwoordig op verschillende manieren gebruikt en het brengt ook diverse voordelen met zich mee.

Het IOT verwijst naar een netwerk van fysieke objecten, zoals voertuigen, gebouwen en in sommige gevallen zelfs kleding. Dit zijn objecten die uitgerust zijn met sensoren, connectiviteit en software om gegevens te verzamelen. Deze gegevens kunnen ook gedeeld worden via het internet. Deze objecten worden slim, omdat ze gevolgd kunnen worden en op afstand bestuurd kunnen worden. Dit maakt het heel erg handig voor verschillende toepassingen en steeds meer overheden en personen maken er veel gebruik van. Wil jij weten wat de potenties zijn? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

Enorme potentie

Het IOT heeft een enorme potentie en dit blijkt uit onderzoek. Zo is het namelijk mogelijk om miljarden apparaten met elkaar te verbinden en kunnen er enorme hoeveelheden gegevens gerealiseerd worden. Deze kunnen gebruikt worden om inzichten te verkrijgen, maar je kunt er ook nieuwe diensten mee ontwikkelen. Je kunt met het IOT ook de efficiëntie vergroten en kosten verlagen. Veel bedrijven zien de voordelen in van het gebruik van dit concept en beginnen het ook langzaamaan te gebruiken. Door bijvoorbeeld sensoren in te zetten om energieverbruik te controleren, kunnen bedrijven hun efficiëntie verbeteren en veel kosten besparen.

Slimme steden bouwen met IOT

Het IOT heeft natuurlijk ook de potentie om onze steden een stuk slimmer te maken. In Nederland zie je dit vaak voorbij komen en met behulp van slimme apparaten en sensoren kunnen we verkeersstromen goed optimaliseren. Door de verkeersstromen te optimaliseren wordt ook de veiligheid op verschillende manieren verbeterd. Slimme huizen maken het mogelijk om verschillende slimme apparaten op afstand te bedienen, van verlichting en thermostaten tot huishoudelijke apparaten en beveiligingssystemen. Dit biedt ons veel gemak, maar ook veiligheid en energiebesparing op grotere schaal.

IOT: gezondheidszorg

Naast dat het IOT zorgt voor slimmere steden en meer veiligheid, kan het ook helpen in de gezondheidszorg. Het opent namelijk veel nieuwe mogelijkheden voor monitoring op afstand en het volgen van patiënten. Alles kan op die manier gezien worden en de gezondheid van de patiënt kan altijd gecontroleerd worden. Artsen en zorgverleners kunnen real-time gegevens ontvangen en proactief ingrijpen bij noodsituaties.

Tot slot speelt het IOT ook een hele belangrijke rol in de industrie en wordt het steeds meer gebruikt door bedrijven. Bedrijven kunnen namelijk enorm besparen met het gebruik van dit concept. Ze kunnen op die manier apparaten op afstand besturen en ook zien als er onderhoud uitgevoerd moet worden. Dit maakt het voor bedrijven een stuk makkelijker om de productiviteit te verhogen.

Meer te weten komen over dit onderwerp? Ga dan naar Thingsdata.nl!