Een EAN code en een streepjescode zijn in feite niet heel erg verschillend van elkaar, want ze zijn gebaseerd op hetzelfde principe. Beide bestaan ze uit dertien letters die tot een unieke code worden samengevoegd om een product te kunnen nummeren, categoriseren en te inventariseren. Als je een webshop begint of een zakelijk account begint bij een website als bol.com ben je verplicht een EAN nummer aan te vragen. Als je een fysieke winkel hebt, dan is een streepjescode nog noodzakelijk om op je producten te kunnen plakken. Een EAN nummer is soms online slechts nog een reeks cijfers, waar de streepjescode nog echt bestaat uit de eigenlijke streepjes.
Wat is er af te lezen aan een EAN code?
Een EAN code kan alle productspecificaties makkelijk vertalen en aflezen. Zo zie je onmiddellijk om welke producten het gaat als ze worden gescand. De zoute popcorn of juist de zoete? De set met portieverpakkingen of juist een grote gezinszak? Grote bedrijfsketens als de Albert Heijn hebben vaak ergens binnen de code een eigen vaste cijferreeks. Zo kunnen huismerkproducten makkelijker worden gelabeld. Maar het principe van een EAN nummer is niet afhankelijk van een grotere categorie of een groot bedrijf. De nummers kunnen ook willekeurig worden toegewezen.
Wat is het nut van een EAN code?
Een EAN code versnelt het sorteer- en inventarisatieproces van bedrijven enorm, omdat er met een eenvoudige scan kan worden vastgesteld welk product is verkocht, op voorraad is of populair is. Daarnaast worden niet alleen complete producten, maar soms ook productonderdelen apart gelabeld met een EAN nummer. Als een product aan reparatie toe is, kan men zo eenvoudig controleren of het afzonderlijke onderdeel aansluit of past bij het gehele product. Het is dus een zeer eenvoudige, maar ontzettend efficiënte manier van marktwerking.