work, typing, computer-731198.jpg

Java als programmeertaal voor games?

Op dit moment domineert Android de wereldwijde markt voor besturingssystemen voor smartphones. Ook geven de statistieken op verschillende websites aan dat Google Play Store momenteel meer apps en games biedt dan Apple Play Store. De trends laten zien dat veel ontwikkelaars de voorkeur geven aan het ontwikkelen van apps en games voor het Android-platform.

De ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om apps en games voor Android te schrijven in C, C++ of Java. Maar Java is de officiële taal voor het ontwikkelen van games en apps voor het mobiele besturingssysteem van Google. Google raadt ontwikkelaars verder aan om nieuwe Android-applicaties en -games in Java te schrijven. Ook vinden veel ontwikkelaars het gemakkelijker om mobiele games in Java te schrijven dan in andere programmeertalen.

Waarom schrijven veel ontwikkelaars liever mobiele games in Java?

Java is een populaire programmeertaal

Java is momenteel een van de meest gebruikte programmeertalen voor algemene doeleinden. De ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om Java te gebruiken voor het ontwikkelen van desktop GUI-applicaties, webapplicaties en mobiele apps. Zoveel beginners geven er de voorkeur aan om een ​​programmeertaal te leren waarmee ze een breed scala aan applicaties kunnen bouwen. Java stelt ontwikkelaars ook in staat om code te schrijven, compileren en debuggen zonder extra inspanning. Dat is de reden; bedrijven kunnen eenvoudig mobiele apps bouwen door bekwame Java-programmeurs in te zetten.

Java is een programmeertaal met meerdere threads

Ontwikkelaars geven er altijd de voorkeur aan om mobiele games te schrijven in een programmeertaal die multithreading volledig ondersteunt. De ondersteuning voor multithreading is essentieel voor het gelijktijdig uitvoeren van meerdere taken binnen een enkel programma. De gebruikers kunnen dus gemakkelijk de in Java geschreven mobiele games spelen terwijl ze andere taken uitvoeren, zoals het controleren van e-mails en surfen op internet. De multitasking-ondersteuning maakt het voor programmeurs gemakkelijker om games te bouwen waarmee gebruikers naadloos van de ene taak naar de andere kunnen overschakelen.

Vergemakkelijkt platformoverschrijdende game-ontwikkeling

In tegenstelling tot andere programmeertalen, stelt Java ontwikkelaars in staat om applicaties naadloos van het ene platform naar het andere te porten. De programmeurs kunnen het mobiele spel één keer in Java schrijven en het op meerdere apparaten en platforms uitvoeren zonder de code opnieuw te compileren en extra implementatieafhankelijkheden te gebruiken. Het wordt dus gemakkelijker voor ontwikkelaars om de mobiele game in eerste instantie voor het Android-besturingssysteem te bouwen en dezelfde code opnieuw te gebruiken om de game uit te breiden naar andere mobiele platforms.

Een voorbeeld van een game gemaakt met Java vindt je hier