typewriter, book, notes

Hoe u uw eigen boek publiceert: tips voor zelfuitgevers

Het lijdt geen twijfel dat een van de meest opwindende dingen die je als schrijver kunt doen, het uitgeven van een boek is. (Ik zou het moeten weten, ik heb in mijn tijd meer dan honderd boeken gepubliceerd en het boeit me elke keer.) Dus hier ga ik uitleggen hoe je echt je eigen boek kunt uitgeven … en goed geld kunt verdienen met het.

In het verleden moest je zo goed als een uitgever zoeken als je een boek wilde uitgeven. Maar vandaag maakt nieuwe technologie het mogelijk en eigenlijk niet te duur om zelfuitgever te worden en het zelf te doen.

En – zelf uitgeven kan inderdaad een heel slimme keuze zijn. Het is betaalbaar (als u weet hoe), snel, betaalt veel beter dan standaard royaltyovereenkomsten en geeft u ook de controle over uw boek. Uitgevers bieden u mogelijk een royalty vanaf slechts 5% van de dekkingsprijs. Zelfuitgevers kunnen dat verhogen tot 50% of meer!

Kan de gemiddelde persoon met succes een boek zelf uitgeven? Ja, dat kunnen ze! Er is niet echt een mysterie bij betrokken. U hoeft geen grote uitgeverij op te zetten – u kunt het parttime vanuit huis doen. Het enige wat je nodig hebt is een verkoopbaar onderwerp, een goede presentatie – en vastberadenheid.

Dit zijn de basisprincipes van zelf uitgeven: je boek schrijven, het voorbereiden om te worden gedrukt, het laten drukken, het boek verspreiden, publiciteit krijgen … en natuurlijk de winst tellen.

Hier zijn enkele basisaanwijzingen om u op weg te helpen met het publiceren van uw eigen boek:

  • Kies je boekonderwerp. Non-fictieboeken zijn over het algemeen veel beter om in eigen beheer te publiceren dan fictie. Omdat ze voor hogere prijzen verkopen en meestal niet zwaar worden verdisconteerd, zoals romans enzovoort.

Probeer een vrij klein, gespecialiseerd onderwerp te kiezen om op te publiceren. Als uw onderwerp klein is, zullen grote uitgevers niet geïnteresseerd zijn om met u te concurreren, maar u kunt nog steeds goed geld verdienen met uw boek.

  • Doe wat onderzoek. Zoek naar concurrerende titels en zoek uit hoe je de jouwe kunt verbeteren. Zoek uit wat de verkopen van die boeken zijn geweest om te zien of ze goede verkopers zijn of niet. Tip. Kijk eens op Amazon om te zien welke vergelijkbare titels er zijn, en ontdek hoe populair of impopulair ze zijn door naar hun Amazon Sales Rank te kijken. Ga naar een paar boekwinkels en vraag het personeel daar of het soort boek dat je in gedachten hebt iets is waar ze vaak om gevraagd worden of niet.
  • U kunt geld besparen door zoveel mogelijk zelf te doen. Je hebt een printer nodig. Maar doe verder zoveel als je kunt en koop gewoon de extra services die je nodig hebt van freelancers. U kunt zelfs uw eigen boek zetten met software zoals Adobe Publisher. Gebruik een freelance editor / proeflezer om je boek te bewerken en een freelance ontwerper om een ​​goede omslag te ontwerpen. Het hoeft niet veel te kosten als u rond winkelt.
  • Bepaal in welk formaat je je boek wilt publiceren: bijvoorbeeld een harde kaft of paperback. Bekijk de boeken van concurrenten om ideeën op te doen. Paperback ziet er misschien niet zo indrukwekkend uit als hardback, maar het kost slechts een kwart van de prijs.
  • Krijg veel offertes bij het afdrukken – aangezien dit waarschijnlijk uw belangrijkste overhead is. In het algemeen geldt dat hoe meer exemplaren u afdrukt, hoe lager de kostprijs is. Aan de andere kant wil je niet dat een garage tot de nok toe gevuld is met je boeken! Vraag potentiële leveranciers om u voorbeelden van hun recent gedrukte boeken te sturen voordat u een printer inhuurt.
  • Bekijk print-on-demand-uitgevers. Print on demand of POD is ideaal voor self publishers. In plaats van honderden boeken van tevoren af ​​te drukken met traditionele, op inkt gebaseerde offsetdruk, stuur je een computerbestand naar de POD-printer. Boeken worden dan ALLEEN gedrukt en gebonden als en wanneer u ze verkoopt. Er zijn dus heel weinig contante uitgaven vooraf en er wordt niets verspild als uw boek niet verkoopt.
  • Vraag een ISBN-nummer aan voor uw boek. Het International Standard Book Number (ISBN) is de standaardcode voor het identificeren van uw boek in de boekenhandel. Zodra uw boek een ISBN-nummer heeft, kan het bij elke boekwinkel ter wereld worden besteld!
  • Bepaal hoe uw boek wordt verspreid, dwz. hoe het de boekwinkel zal bereiken of wat dan ook. De conventionele route is om via een boekdistributeur te gaan die alles voor je zal doen – maar ze verwachten ongeveer 50% korting op de coverprijs om het te doen. Sommige print-on-demand-bedrijven kunnen het ook voor u doen.

U kunt uw boek ook zelf verspreiden als u dat wilt. Als u dat doet, moet u rechtstreeks contact opnemen met boekwinkels en vragen of ze uw boek in voorraad willen hebben en alle bestellingen willen afhandelen. Dit kan een goede keuze zijn als uw boek een lokaal georiënteerd boek is. Het is gebruikelijk dat boekhandels boeken te koop of te retourneren accepteren. Wat betekent dat je ze verlaat en als ze verkopen, krijg je betaald. Als ze dat niet doen, neem je ze terug.

U kunt uw boeken ook heel gemakkelijk op Amazon en vergelijkbare online boekwinkels laten verkopen.